Zwanger worden en acupunctuur

Als je besluit dat je zwanger wil worden, breken spannende tijden aan. Iedere maand is spannend en de teleurstelling is groot als blijkt dat het nog niet zover is.  Soms lijkt het alsof het bij iedereen vanzelf gaat, maar vergis je niet. Bij ongeveer 1 op de 6 stellen is zwanger worden niet vanzelfsprekend.

Vruchtbaarheidsproblemen

Vaak kom je pas na een jaar proberen voor het eerst bij een arts om te kijken of er een oorzaak waarom het niet lukt om zwanger te worden. Dat is best lang, zeker als de kinderwens op een latere leeftijd ontstaat. Soms wordt er een oorzaak gevonden, maar lang niet altijd. In een vroeg stadium beginnen met ondersteuning van de vruchtbaarheid met acupunctuur kan voorkomen dat kostbare tijd verloren gaat.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur kan de kans op zwangerschap vergroten. Ook kan helpen tegen bijwerkingen die gerelateerd zijn aan zwangerschap. Hieronder een opsomming van wat acupunctuur kan doen.

  • Menstruatiecyclus reguleren (en daarmee de eisprong)
  • De groei van de eicel stimuleren
  • De doorbloeding in de baarmoeder en eierstokken verbeteren
  • Stress-beleving verminderen
  • Bijwerkingen van medicatie verminderen
  • De kwaliteit van het sperma verbeteren
  • De omstandigheden voor een bevalling optimaliseren
  • Bijwerkingen van de zwangerschap verminderen, zoals misselijkheid

Het beste is om drie maanden vóór de zwangerschapspoging te starten met acupunctuur zodat eventuele problemen kunnen worden behandeld en de menstruatie cyclus geoptimaliseerd is. Maar ook als je al begonnen bent aan een zwangerschapspoging is acupunctuur zinvol. Of het nou via de natuurlijk weg is of via het ziekenhuis maakt daarbij geen verschil.

Begeleiding bij IVF, IUI of ICSI

Afhankelijk van je situatie kan het zijn dat je gaat starten met IUI, IVF of ICSI. Ook is het mogelijk dat er aanvullende onderzoeken worden gedaan. Dat is voor veel mensen een zwaar proces. In praktische zin, maar vooral emotioneel.  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vruchtbaarheidsbehandelingen stress veroorzaken en dat acupunctuur helpt om deze stress te verminderen. Daarnaast zijn er meerdere onderzoeken die uitwijzen dat acupunctuur de slagingskans van IVF verhoogt.

Met acupunctuur kun je veel doen op het gebied van vruchtbaarheid. Zowel in de voorbereidende fase als bij medisch begeleide zwangerschapspogingen zoals IUI / IVF of ICSI. Maar ook bij het proberen zwanger te worden op natuurlijke wijzen heeft acupunctuur een gunstig effect op de vruchtbaarheid. Met acupunctuur kun je onder andere in de voorbereidende fase de groei van de eicel verbeteren,  het sperma verbeteren, de menstruatie cyclus reguleren/optimaliseren en eventuele problemen zoals PMS aanpakken.

Begeleiding na een miskraam

Soms ligt het probleem niet bij het zwanger worden maar bij het zwanger blijven. Een miskraam meemaken is zeer ingrijpend. Niet alleen voor de geest maar ook voor het lichaam. Met acupunctuur kun je lichaam en geest helpen te herstellen van een miskraam, waarmee je de kansen vergroot om een volgende zwangerschap te voldragen. Daarnaast kun je bij een volgende zwangerschap de stressbeleving reduceren, waarmee vrouwen met een geschiedenis van miskraam / miskramen onvermijdelijk te maken hebben.

Ellen Olsthoorn heeft tijdens haar opleiding stage gelopen bij Betty van Dijk Acupunctuur in Purmerend. Betty is dé specialist in Purmerend op het gebied van vruchtbaarheidsproblematiek en begeleiding bij IUI-, IVF- of ICSI-behandelingen. Toen Betty van Dijk in 2014 stopte met haar praktijk, heeft Ellen Olsthoorn de begeleiding van een aantal van haar patiënten succesvol voortgezet. Nadat Ellen cum laude is afgestudeerd als acupuncturist heeft zij zich verder gespecialiseerd op het gebied van fertiliteit.

Onderzoek acupunctuur en IVF

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur op IVF en andere vruchtbaarheidsbehandelingen. Als je geïnteresseerd bent in het onderzoek kun je hieronder klikken op de links. Een pdf met het onderzoek opent in een nieuw tabblad.